Hoorntrio

Rob van de Laar, Mathieu van Bellen, Thomas Beijer

Het trio met violist Mathieu van Bellen, hoornist Rob van de Laar en pianist Thomas Beijer treedt regelmatig in Nederland op. De samenwerking tussen deze drie topmusici vloeide voort uit de Nederlandse Muziekprijs die Van de Laar in 2017 ontving en waarvan hij een deel van het budget gebruikte voor de productie en release van een CD, waarop werken van Brahms, Pilss en Schumann zijn te horen.

Rob van de Laar (1987) begon zijn hoornstudie aan het Fontys Conservatorium Tilburg. In 2009 sloot hij zijn bachelor studie af aan het Kon. Conservatorium Den Haag bij Herman Jeurissen. Hij vervolgde zijn studie bij Wolfgang Vladar aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst in Wenen. Van 2008 tot 2013 maakte hij deel uit van het Residentie Orkest, Den Haag. Hij vervolgde zijn loopbaan bij het Gelders Orkest. Vanaf juni 2016 is hij solo hoornist van het Mozarteumorchester Salzburg. Als solo hoornist remplaceert hij bij verschillende orkesten en ensembles waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Chamber Orchestra of Europe, Seoul Philharmonic Orchestra, Brussels Philharmonie en het Nederlands Blazers Ensemble. Hij speelde onder gerenommeerde dirigenten als: Bernhard Haitink, Mariss Jansons en Nikolaus Harnoncourt.Als solist speelde Rob o.m. met het Brabants Orkest, de philharmonie zuidnederland, Het Gelders Orkest en het Jeugdorkest Nederland met werken van Joseph Haydn, W.A. Mozart en Richard Strauss.

Rob heeft een grote voorliefde voor de kamermuziek en speelde op diverse nationale en internationale festivals als het Orlando Festival, het Grachtenfestival, Amersfortissimo en het Tblisi International Wind Festival.In 2017 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. Voor zijn muzikale ontwikkeling ontving Rob financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Mathieu van Bellen (Hulst, 1988), was prijswinnaar en finalist van diverse (inter)nationale concoursen, waaronder de Yehudi Menuhin Competition in Londen en het Wieniawski Concours in Polen; in Nederland was hij prijswinnaar van zowel het Prinses Christina als het Oskar Back Concours. Hij was in 2016 ‘artist in residence’ tijdens het Grachtenfestival. In de serie “Jonge Nederlanders” gaf Mathieu in februari 2017 een zeer succesvol recital in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

Mathieu is sinds 2014 oprichter en artistiek leider van het Scaldis Festival in Zeeuws-Vlaanderen. Vanaf seizoen 2017/18 neemt hij het stokje over van Christiaan Bor, als artistiek leider van het Reizend Muziekgezelschap dat dan haar 35-jarig bestaan viert. Zijn eerste CD kwam uit in november 2014, met solowerken van Bach, Blaha en Bartók. Mathieu speelt op de ex-Adolf Busch G.B. Guadagnini viool (Turijn 1783) en met een strijkstok van Dominique Peccatte, hem door private sponsoren in bruikleen gegeven.

Thomas Beijer (1988) studeerde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2011 zijn Masterstudie afsloot met de hoogste onderscheiding. Hij volgde masterclasses bij onder anderen Emanuel Ax, Menahem Pressler en Murray Perahia. Met het winnen van het YPF Nationaal Pianoconcours 2007 plaatste hij zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als “een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar.”

Thomas geeft recitals in Europa en Azië en speelde als solist onder meer pianoconcerten met het Residentie Orkest, Het Brabants Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Studenten Orkest. Hij werkte met dirigenten als Neeme Järvi, Nicholas Milton, Ed Spanjaard en Bas Wiegers. Zijn repertoire reikt van zeventiende-eeuwse muziek tot hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek; werken van de componisten Albéniz, Granados en De Falla maken regelmatig deel uit van zijn programma’s. Naast zijn solo-optredens is Thomas ook actief als componist en gepassioneerd kamermusicus. Hij maakt deel uit van de Amsterdam Chamber Soloists en is regelmatig te gast bij Camerata RCO, het kamermuziekensemble van het Koninklijk Concertgebouworkest. Thomas bracht vier cd’s uit. Zijn opnames zijn wereldwijd verkrijgbaar in ruim 40 landen. Hij ontvangt steun uit een trustfund dat hem beschikbaar is gesteld door de Young Pianist Foundation.