Isabelle van Keulen

Viool en Altviool

“….Her taut musical intelligence and vivid sound combined with a fine instinct for the tender, searching quality of this music … absolutely magical…” The Guardian

“….een uitvoering die er zijn mag, want Isabelle van Keulen zorgt voor een sublieme vertolking van dit tamelijk verwaarloosde werk…” (over Walton Altvioolconcert…”  Aart van der Wal, Opus Klassiek’

Reeds als kind was er bij Isabelle van Keulen sprake van een grote fascinatie voor muziek. Doordat haar familie kunst hoog in het vaandel had staan, leerde ze bij wijze van spreken eerder noten lezen dan het alfabet.

Als soliste trad Isabelle van Keulen op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de Berlin Philharmonic, NHK Tokyo, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Rheinische Philharmonie,  Scottish Chamber Orchestra, PHION Orchestra, en het Noord Nederlands orkest (NNO), en met dirigenten als Riccardo Chailly, Valery Gergiev, Hartmut Haenchen en Alexei Ogrintchouk, soms solerend in één concert als violiste én als altvioliste. Bovendien kan zij ook als play/direct, dirigerend soliste, optreden.

Ook bij haar kamermuziekconcerten, met muzikale partners als de Nederlandse pianisten Ronald Brautigam en Hannes Minnaar, mezzosopraan Christiane Stotijn of klarinettiste Sharon Kam, staat bij haar de drang naar een eerlijke en waarheidsgetrouwe interpretatie van de muzikale partituur op de eerste plaats. Isabelle streeft ernaar de muziek als taal te zien: het communiceren met haar publiek en haar medemusici zorgt er steeds voor dat zij een gevoel van beweging, inspiratie en van enthousiasme overbrengt.

Isabelle van Keulen was van 1997 tot 2006 artistiek leider van het door haar opgerichte Delft Chamber Music Festival. Ze speelde een essentiële rol bij de opzet van dit festival en legde zo een stevige basis onder het festival dat nu nog, ver buiten de landsgrenzen, bekendheid geniet. Vanaf seizoen 2017/2018 is zij werkzaam in een soortgelijke rol als artist-in-residence en artistiek leider van de Deutsche Kammerakademie Neuss.

Isabelle zet zich met volle overgave in om muziek van hedendaagse componisten te promoten. Zo staan er, naast de standaard viool- en altvioolconcerten, werken op haar repertoire van Henri Dutilleux, John Adams, Sofia Gubaidulina, Lera Auerbach, en het Vioolconcert van Erkki-Sven Tüür, speciaal voor Isabelle geschreven, en opgenomen met het City of Birmingham Symphony Orchestra onder Paavo Järvi. Ook het minder bekende repertoire krijgt bij haar aandacht, zoals vioolconcerten van o.m. Krenek, Pettersson en Busoni.

Al snel nadat Isabelle met haar eerste vioollessen bij pedagoog Theo de Bakker was begonnen, had de 6-jarige Isabelle al besloten om violiste te worden; daarna zette zij haar studie voort bij vioolpedagoog Davina van Wely. In 1984 kwam Isabelle bij het grote publiek in de schijnwerpers te staan door het winnen van het concours “Eurovision Young Musician of the Year”. Daarna ging alles snel voor haar en werd zij in Salzburg aangenomen verder te studeren bij Sandor Vegh; in de lessen bij deze Hongaarse violist ontdekte zij nieuwe mogelijkheden voor haar muzikale expressie. Haar verder opbloeiende liefde voor de altviool speelde daarbij zeker ook een rol.

Haar al lang bestaande klik met de tango, deed Isabelle besluiten om in 2011 het “Isabelle van Keulen Ensemble” op te richten waarmee ze Astor Piazzollas muziek van de Tango Nuevo nieuw leven in kon blazen. Samen met dit succesvolle kwartet brengt zij aantrekkelijke programma’s op de podia, waaronder ook vele eigen bewerkingen. Dit ensemble is een vaste gast in gerenommeerde festivals en zalen en bracht al 3 CD’s/DVD’s uit (Challenge Records).

Door de jaren heen verschenen er, op diverse labels, vele opnames van Isabelle van Keulen; haar meest recente CD is die met werken van Prokofiev, Walton en Vaughan Williams, in samenwerking met de NDR Radio Philharmonie; deze CD ontving al verscheidene lovende recensies, in zowel de Nederlandse als de internationale muziekpers. Ook Prokofievs volledige werken voor viool en piano met Ronald Brautigam (Challenge) en Beethovens volledige sonatas voor viool en piano met Hannes Minnaar worden als zeer succesvolle opnamen beschouwd.

Sinds 2012 is Isabelle van Keulen werkzaam als professor voor viool, altviool en kamermuziek, aan de Hogeschool voor de Kunsten in Luzern.

Isabelle van Keulen speelt op een viool van Christian Bayon en op een altviool uit het atelier van Peter Erben.

www.isabellevankeulen.com