Anastasia Kobekina

cello

…Vor allen verkörperte Anastasia Kobekina was ein Talent der Moskauer Spivakov Stiftung auszeichnet: fabelhaftes Handwerk…..risikofreudige Musizierlust, die ebenso Spasz an Virtuosität wie am Tiefgrundigen Erfassen der Musik verrät.

…so souverän und technisch perfekt die G-Seite ihres Instrument “bearbeite”.

De Russische celliste Anastasia Kobekina (1994), is een van de grootste cellotalenten van deze tijd. Na haar masterstudie als ‘Young Soloist’ bij Frans Helmerson aan de prestigieuze Kronberg Academie die zij in 2016 afrondde, behaalde zij in juli 2018 haar masters diploma bij Jens-Peter Mainz aan de Universität der Künste in Berlijn. Momenteel vervolgt Anastasia haar opleiding aan het Conservatorium in Parijs bij Jérôme Pernoo.

Anastasia is winnaar en finaliste van diverse internationale wedstrijden: in juli 2018 maakte de BBC bekend dat zij deze jonge celliste hadden toegevoegd aan de selectie van de ‘BBC New Generation Artists’, een programma, waarvoor ieder jaar een klein aantal internationale musici wordt uitgenodigd, met optredens en opnamemogelijkheden met de BBC-orkesten, televisie, radio en festivals.

Eveneens in juli 2018 behaalde Anastasia de 2e prijs bij de Schoenfeld International Cello Competition – in Harbin, China. Een paar maanden daarvoor werd haar de 1e prijs (Prix Thierry Scherz) én de publieksprijs toegekend bij de Sommets Musicaux de Gstaad 2018, deelname was alleen op uitnodiging. Zij behaalde de halve finale van het Kon. Elisabethconcours (2017) Brussel, de 2e prijs en dirigentenprijs bij de Enescu Competitie (2016) in Boekarest;  ze was halve finaliste bij de Tchaikovski-competitie in Moskou (2015) en winnaar van de Tonali Grand Prix (2015) Hamburg. In november 2016 ontving Anastasia de prestigieuze WEMAG solistenprijs 2016 van het Festival van Mecklenburg Vorpommern.

Alom geroemd om haar grote technische kwaliteiten en communicatieve gaven trad zij al diverse keren op als soliste met Valerie Gergiev en zijn Mariinsky Orkest, zowel in Moskou als in St. Petersburg. Ook met Vladimir Spivakov en zijn Moscow Virtuosi geeft zij regelmatig concerten, in Rusland, maar ook in vele Europese landen, waaronder het Festival van Annecy. Naast haar optredens als soliste bij diverse orkesten uit Duitsland, Frankrijk, Portugal, Polen, en Tsjechië is Anastasia ook een groot liefhebber van kamermuziek, met partners als Lars Vogt, Guy Braunstein, Antje Weithaas, Isabelle Faust, Fazil Say, en – in het kader van ‘Chamber Music Connects the World’ – met Yuri Bashmet, Gidon Kremer en Andras Schiff.

Sinds haar debuut in 2014 als soliste in de Cellobiënnale in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ, treedt Anastasia regelmatig in Nederland op, vaak met de Nederlandse/Wit-Russische pianiste Hanna Shybayeva. In oktober 2018 was ze o.m. te horen bij de nieuwste editie van de Cellobiënnale in een concert met Giovanni Sollima en het NedPho, in een compositie van Sollima zelf.

Zij speelt momenteel op een 18e eeuwse Guadagnini, haar gedurende 3 jaar ter beschikking gesteld door het winnen van de Tonali-Prijs.

You Tube linkjes:
Elgar Concerto (excerpt)
J.S. Bach: Cello suite 6 D Dur BWV 1024; Sarabande

You-Tube Channel Compris Artist Management : Anastasia Kobekina

Website Anastasia Kobekina