ERNEST CHAUSSON: Concert voor Viool, Piano en Strijkkwartet op. 21 in d

Noé Inui, Vassilis Varvaresos en het Dudok Quartet Amsterdam

Een mooie combinatie dit: het Nederlandse Dudok Quartet Amsterdam samen op het podium met de Grieks-Japanse violist Noé Inui en de Griekse pianist Vassilis Varvaresos, het bevlogen en charismatische duo dat na ieder concert ook het Nederlandse publiek verbluft achterlaat.

De Franse componist Ernest Chausson (1855-1899) had al een rechtenstudie afgemaakt, voordat hij op zijn 25e jaar besloot zich voor een studie compositie aan het conservatorium van Parijs in te schrijven. Hier kreeg hij les van o.m. César Franck, door wie hij zeer beïnvloed werd. Chaussons composities zijn vaak doordrenkt van melancholie en passie.  Hij droeg zijn Concert voor Viool, Piano en Strijkkwartet op. 21 in d op aan de beroemde Belgische vioolvirtuoos Eugène Ysaÿe, kennelijk in de hoop dat dit hem ertoe zou aanzetten het ooit te spelen. En inderdaad, Ysaÿe speelde als solist het stuk op de première in Brussel in 1892, samen met pianist Auguste Pierret en het Ysaÿe Kwartet.

Behalve het epische werk van Chausson, speelt het Dudok-kwartet vóór de pauze nog een kort werk en zullen Noé Inui en Vassilis Varvaresos de Sonate voor viool en piano in A van César Franck  in dit programma ten gehore brengen.

Uitvoerenden: Noé Inui-Vassilis Varvaresos, een onweerstaanbaar duo, in hun concerten is te zien hoe goed ze elkaar aanvoelen. “Prachtig om zo’n chemie mee te maken”, hoor je vaak na hun concerten.

Het Dudok Quartet Amsterdam ontving in 2018, als eerste Nederlandse ensemble ooit, de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Het kwartet studeerde bij het Alban Berg Quartett in Keulen en vervolgens twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel, waar ze in 2013 afstudeerden met de hoogste onderschei­ding. Het kwartet gooide hoge ogen op diverse internationale concoursen voor strijkkwartetten, zoals in 2013 toen het Dudok twee speciale prijzen won op het 7e Internationaal Concours voor strijkkwartetten in Bordeaux. In 2014 ontving het kwartet de Kersjes Prijs, de hoogste Nederlandse prijs voor een kamermuziek ­ensemble. Het Dudok Quartet Amsterdam is regelmatig te gast in zowel het Concertgebouw als het Muziekgebouw in Amsterdam en treedt op in zalen door heel Europa.

website Dudok Quartet