ERNEST CHAUSSON: CONCERT VOOR VIOOL, PIANO EN STRIJKKWARTET OP. 21 IN D

Noé Inui, Vassilis Varvaresos en het Animato Kwartet

Een mooie combinatie: het jonge Nederlandse Animato Kwartet samen op het podium met de Grieks-Japanse violist Noé Inui en de Griekse pianist Vassilis Varvaresos, het bevlogen en charismatische duo dat na ieder concert het publiek verbluft achterlaat.

De Franse componist Ernest Chausson (1855-1899) had al een rechtenstudie afgemaakt, voordat hij op zijn 25e jaar besloot zich voor een studie compositie aan het conservatorium van Parijs in te schrijven. Hier kreeg hij les van o.m. César Franck, door wie hij zeer beïnvloed werd. Chaussons composities zijn vaak doordrenkt van melancholie en passie.  Hij droeg zijn Concert voor Viool, Piano en Strijkkwartet op. 21 in d op aan de beroemde Belgische vioolvirtuoos Eugène Ysaÿe, kennelijk in de hoop dat dit hem ertoe zou aanzetten het ooit te spelen. En inderdaad, Ysaÿe speelde als solist het stuk op de première in Brussel in 1892, samen met pianist Auguste Pierret en het Ysaÿe Kwartet.

Behalve het epische werk van Chausson, speelt het Animato-kwartet vóór de pauze nog een kort werk en zal Noé Inui samen met het Animato Kwartet het Rondo in A voor viool en strijkkwartet van Franz Schubert ten gehore brengen.

Uitvoerenden:

Noé Inui-Vassilis Varvaresos, in al hun concerten is te zien én te horen hoe goed ze elkaar aanvoelen. “Prachtig om zo’n chemie mee te maken”, hoor je vaak na afloop. Hun samenwerking, die in 2012 begon, bevalt steeds beter, zo zeggen zij zelf.  Het duo is regelmatig te beluisteren in toonaangevende zalen in vele Europese landen, maar ook in de VS en Azië.  Hun eerste cd – met werken van Richard Strauss (op. 18) en Robert Schumann (Sonate nr. 2) – werd in Nederland opgenomen en in 2015 op het Nederlandse label Navis Classics uitgebracht. In toonaangevende vakbladen en Nederlandse dagbladen ontving deze CD louter 4 en 5 sterren.

Het Animato Kwartet wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. In november 2020 werd het Animato, uit meer dan 40 aanmeldingen, geselecteerd als een van de vier laureaten van de Dutch Classical Talent Award 2021-’22! Hierdoor zullen zij in seizoen 2021-22 langs dertien Nederlandse concertzalen toeren.

In 2017 werd het kwartet uit vele gegadigden geselecteerd voor het strijkkwartetstipendium van Het Kersjes Fonds, Het kwartet neemt regelmatig deel aan sessies van de European Chamber Music Academy (ECMA) en volgt daarnaast regelmatig lessen bij Eberhard Feltz en Marc Danel; als onderdeel van het Postgraduate programma bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) is het Animato gedurende drie jaar Artist in Residence bij de NSKA.