Winterreise

Dimitris Tiliakos, Vassilis Varvaresos

De CD van Winterreise werd in 2016 uitgebracht op het Nederlandse label Navis Classics en ontving uitstekende recensies.

Recensies CD:
”… Tiliakos’ secure, focused tone, clear diction and idiomatic phrasing are convincing qualities…” from: Musicweb

“…This performance by Tiliakos and Varvaresos is a compelling work of art all on its own, a vision of humanity shared by three artists – Schubert, Tiliakos and Varvaresos -courageous enough to look beyond the façades of pretty fusions of music and text….” from: Voix des Arts

Wie kent niet die prachtige Winterreise, een van de meesterwerken uit de muziekgeschiedenis en een mijpaal in de ontwikkeling van het Duitse lied. Schubert, die toen 30 jaar was, voltooide deze liederencyclus in 1827, een jaar voor zijn dood. De 24 liederen uit Winterreise zijn gebaseerd op gedichten van Wilhelm Müller. Een afgewezen jonge man verlaat het huis van zijn geliefde in het holst van de nacht en zwerft door een winterlandschap, een metafoor voor de wanhoop van de dolende ziel. Bariton Dimitris Tiliakos en pianist Vassilis Varvaresos blijken op een unieke en aangrijpende wijze het gevoel van onmacht en emotie van Winterreise aan de toeschouwers over te kunnen brengen. Na succesvolle recitals van Winterreise, samen met landgenoot Varvaresos, in Athene en Parijs, kwam het idee bij hen op om de cyclus op te nemen. Tiliakos legt een interessante link naar de oude Griekse geschiedenis: in de oude Griekse kunst is het principe van Eros-Thanatos (Liefde en Dood) een van de belangrijkste thema’s, en is Liefde en Dood niet precies waar Winterreise over gaat?

Achtergrond musici:

De Griekse bariton Dimitris Tiliakos werd geboren in Rhodos. Na het winnen van de “Maria Callas Studiebeurs” in Athene, was hij in staat zijn studies in ‘Opera’ en ‘Lied’ in München voort te zetten. Hier werd hem het “Meisterklassendiplom” toegekend, voor een buitengewone artistieke prestatie. Tiliakos trad op in alle grote operahuizen zoals Parijs, Londen, New York, Barcelona, Amsterdam en Brussel; hij zong titelrollen in opera’s als Rigoletto, Macbeth en Nabucco, maar ook in barokopera’s van o.m. Purcell. De opname van ‘Winterreise’, met Vassilis Varvaresos, is voor hem een droom die uitkomt, want ‘Lied’ is een discipline die hem zeer na aan het hart ligt.

De Griekse pianist Vassilis Varvaresos was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Daarna vielen hem nog diverse prijzen ten deel zoals bij het Enescu Concours in Boekarest en de Monte Carlo Piano Masters. Vassilis trad op in vele belangrijke concertlocaties in de VS, zoals Carnegie’s Weill Hall en Lincoln Center. In Europa stond hij in zalen als het Megaron/Athene, Tonhalle/Zürich, Wiener Musikverein en Salle Gaveau/ Parijs. In de Benelux was hij te horen in o.m. Bozar/Brussel, Nieuwe Kerk en Diligentia in Den Haag, Concertgebouw in Amsterdam en De Vereeniging in Nijmegen. In 2012 speelde hij voor toenmalig President Obama in het Witte Huis. Behalve als solist in recitals of met orkest, houdt hij ook veel van kamermuziek. Met violist Noé Inui treedt Vassilis regelmatig op in België, Nederland, Duitsland, Griekenland en Frankrijk. Zijn solo-CD ‘La Valse’ kwam in mei 2018 uit, bij het label Aparté.

You Tube-links:
• Fragmenten uit Winterreise