DUO VAN KEULEN-PAYER

Isabelle van Keulen

Als Isabelle van Keulen speelt, val je als luisteraar vaak van de ene verbazing in de andere. De violiste houdt haar publiek moeiteloos in haar ban. Dat doet ze met een onberispelijke techniek, terwijl ze je betovert met haar klankschoonheid en intense expressie die zelfs tot in de allerhoogste noten het gehoor als balsem strelen.

Haar muzikale veelzijdigheid is haar handelsmerk. Ze speelt met evenveel enthousiasme altviool, leidt kamerorkesten en brengt kamermuziek ten gehore in allerlei vormen en combinaties, waaronder het Isabelle van Keulen Ensemble dat werken van Astor Piazzolla speelt. Tevens zet zij zich in voor muziek van hedendaagse componisten. Zij ziet muziek als taal: bij alle concerten is er beweging, inspiratie en enthousiasme over en weer. Isabelle van Keulen beperkt zich niet tot de viool solo. Ze speelt met evenveel enthousiasme altviool, leidt kamerorkesten en brengt kamermuziek ten gehore in allerlei vormen en combinaties, waaronder het Isabelle van Keulen Ensemble dat werken van Astor Piazzolla speelt. Tevens zet zij zich in voor muziek van hedendaagse componisten.

Vanaf 1984 toen Isabelle van Keulen doorbrak door het winnen van de Eurovision Young Musician of the Year Competition, bouwde zij gestaag een internationale carrière op. Ze speelt met grote orkesten in Europa en de VS en werkt met dirigenten van naam, onder wie Riccardo Chailly, Sir Colin Davis, Hartm,t Haenchen en Valery Gergiev.  Ook als kamermusicus is ze regelmatig op het podium te vinden. Isabelle was oprichtster van het Delft International Chamber Music Festival. In Nederland is ze bij een breed publiek bekend als jurylid van het televisieprogramma ‘Maestro’.

Ulrike Payer

Ulrike Payer behoort tot de meest veelzijdige pianisten van onze tijd. Haar repertoire omvat niet alleen solostukken, evenals alle gerenommeerde concert- en kamermuziekstukken en liederen, maar beslaat ook verschillende stijlen en tijdperken, van barok tot hedendaagse klassieke muziek.

Zij werd geboren in een acteursgezin in Wuppertal en studeerde in Brussel, Keulen en Hannover, waar ze verschillende internationale prijzen won. Daarnaast studeerde ze bij Alexis Weissenberg, Tatjana Nikolajewa en het Amadeus Kwartet.

Naast het werken met verschillende orkesten en gerenommeerde dirigenten als Christoph Eschenbach, Kirill Petrenko, Alan Gilbert en Herbert Blomstedt, is Ulrike regelmatig te gast op festivals over de hele wereld, zoals op het Schleswig Holstein Musik Festival, Rheingau Musik Festival, Peking Festival en La folle journée in Japan.

Als pianiste onderscheidt Ulrike zich niet alleen in de wereld van de klassieke muziek, maar ook als een fervent vertolker van de Argentijnse tango. Na een ontmoeting met Alfredo Marcucci in 1998 volgden concerten, optredens en een intense verkenning van het genre. Zij speelde samen naast de meest prominente Argentijnse muzikanten, zoals Cholo Montroni, Norberto Bondino, Carlos Buono en het Sexteto Mayor. Vanaf de oprichting van het gezelschap is Ulrike een belangrijk lid van het Isabelle van Keulen Ensemble.

Tot haar kamermuziekpartners behoren Isabelle van Keulen en Orfeo Mandozzi; de afgelopen jaren werkte ze samen met Christan Poltéra, Patricia Kopatchinskaja, Alisa Weilerstein en Sol Gabetta. Van 1999 tot 2013 was Ulrike Payer als docent verbonden aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt am Main. Van 2004 tot 2015 doceerde ze aan de Musikhochschule Mainz en de Musikhochschule Saarbrücken.

Verschillende radio-, cd- en tv-opnames getuigen van de grote verscheidenheid van Ulrikes werk.