Hoorntrio

Rob van de Laar, Mathieu van Bellen, Thomas Beijer

Het trio met violist Mathieu van Bellen, hoornist Rob van de Laar en pianist Thomas Beijer treedt regelmatig in Nederland op. De samenwerking tussen deze drie topmusici vloeide voort uit de Nederlandse Muziekprijs die Van de Laar in 2017 ontving en waarvan hij een deel van het budget gebruikte voor de productie en release van een CD met deze musici, waarop werken van Brahms, Pilss en Schumann te horen zijn.

Hoornist Rob van de Laar (1987) begon zijn studie aan het Fontys Conservatorium Tilburg. In 2009 sloot hij zijn bachelor studie af aan het Kon. Conservatorium Den Haag bij Herman Jeurissen. Hij vervolgde zijn studie bij Wolfgang Vladar aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst in Wenen. Van 2008 tot 2013 maakte hij deel uit van het Residentie Orkest, Den Haag. Hij vervolgde zijn loopbaan bij het Gelders Orkest. Vanaf juni 2016 is hij solo hoornist van het Mozarteumorchester Salzburg. Als solo hoornist remplaceert hij bij verschillende orkesten en ensembles waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Chamber Orchestra of Europe, Seoul Philharmonic Orchestra, Brussels Philharmonie en het Nederlands Blazers Ensemble. Hij speelde onder gerenommeerde dirigenten als: Bernhard Haitink, Mariss Jansons en Nikolaus Harnoncourt. Als solist speelde Rob o.m. met het Brabants Orkest, de philharmonie zuidnederland, Het Gelders Orkest en het Jeugdorkest Nederland met werken van Joseph Haydn, W.A. Mozart en Richard Strauss.

Rob heeft een grote voorliefde voor de kamermuziek en speelde op diverse nationale en internationale festivals als het Orlando Festival, het Grachtenfestival, Amersfortissimo en het Tblisi International Wind Festival.In 2017 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. Voor zijn muzikale ontwikkeling ontving Rob financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Violist Mathieu van Bellen (Hulst, 1988), was prijswinnaar en finalist van diverse (inter)nationale concoursen, waaronder de Yehudi Menuhin Competition in Londen en het Wieniawski Concours in Polen; in Nederland was hij prijswinnaar van zowel het Prinses Christina als het Oskar Back Concours. Hij was in 2016 ‘artist in residence’ tijdens het Grachtenfestival. In de serie “Jonge Nederlanders” gaf Mathieu in februari 2017 een zeer succesvol recital in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

Mathieu is sinds 2014 oprichter en artistiek leider van het Scaldis Festival in Zeeuws-Vlaanderen. Vanaf seizoen 2017/18 nam hij, als artistiek leider van het Reizend Muziekgezelschap, het stokje over van Christiaan Bor. Hij treedt veelvuldig op in binnen-en buitenland met het succesvolle Busch Trio, waarmee hij diverse CD’s opnam. Zijn eerste CD kwam uit in november 2014, met solowerken van Bach, Blaha en Bartók.

Mathieu speelt op de ex-Adolf Busch G.B. Guadagnini viool (Turijn 1783) en met een strijkstok van Dominique Peccatte, hem door private sponsoren in bruikleen gegeven.

Pianist Thomas Beijer ( Haarlem 1988) heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een van de meest interessante Nederlandse musici. Hij studeerde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2011 zijn Masterstudie afsloot met de hoogste onderscheiding.

In februari 2022 kreeg Thomas de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici. De jury noemt Beijer een ‘uomo universale’ en roemt zijn feilloze techniek en unieke vertelkunst. Thomas is te horen als solist in recitals en bij orkesten en treedt daarnaast veelvuldig op als kamermusicus met onder meer celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en vocalisten Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards. Ook is hij een vaste gast bij Camerata RCO, bestaande uit musici van het Koninklijk Concertgebouworkest.

In seizoen 2022-2023 is Thomas geselecteerd als ‘spotlight-artiest’ van Het Concertgebouw. Daardoor zal hij met diverse programma’s in de Kleine Zaal te horen zijn en zal hij debuteren in de serie Grote Pianisten in de Grote Zaal. Ook als componist is Thomas zeer actief. Zijn nieuwste werk Concerto in Technicolor voor jazzviool en orkest zal in de zomer van 2022 in première worden gebracht door Julia Philippens en het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Clark Rundell.

Thomas maakte diverse opnames met werken van onder meer Brahms, Albéniz, De Falla, Granados, Mozart, Rachmaninov, Ravel, Escher, Martin, Poulenc, alsook zijn eigen composities. Eind 2022 zal zijn nieuwste CD met daarop werken van Scarlatti en Haydn verschijnen. Naast zijn carrière als pianist en componist is Thomas Beijer romancier, scenarioschrijver, tekenaar en animator. Sinds 2019 is hij artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.