In 2018 nam violist Mathieu van Bellen de artistieke leiding over van het RMG van violist Christiaan Bor. Deze gaf ruim 35 jaar leiding aan dit ensemble, eigenlijk het eerste dat in verschillende samenstellingen binnen één concert optrad. Daarmee introduceerde het RMG de nu zo bekende festivalcultuur in Nederland.
Met Mathieus insteek kreeg het RMG een nieuw entree naar de jongere generatie, met gevarieerde programma’s in diverse samenstellingen en met zowel ‘gearriveerde’ musici zoals violiste Maria Milstein, hoornist Rob van de Laar en pianisten Nathalia Milstein, Nicolas van Poucke en Thomas Beijer, als ook jonge opkomende talenten zoals bijvoorbeeld violiste Hawijch Elders en cellist Thomas Prechal, winnaar van het Celloconcours 2024.
Mathieu van Bellen en Maria Milstein, viool-duo’s
Maria Milstein en haar levenspartner Mathieu van Bellen zijn uiterst actieve kamermusici en wonnen beiden ook vele prijzen. Milstein is de violiste van het succesvolle Van Baerle Trio en Van Bellen speelt in het veelgeprezen Busch Trio.
Hun wens om met zijn tweeën muziek te maken leidde al tot het opnemen van twee CD’s! Deze bezetting – twee violen zonder begeleiding – is geen alledaagse combinatie, en het repertoire, hoewel het verschillende stijlperiodes omvat van barok tot de 21e eeuw, is veel kleiner dan dat van een meer standaard-combinatie zoals viool en piano.
De eerste CD was een opname van de duo’s van Serge Prokofjev en Eugène Ysaÿe. De sonates voor twee violen van Sergej Prokofjev en Eugène Ysaÿe laten met hun ongelooflijke variëteit zien hoe spannend een vioolduo kan zijn.
Hun tweede CD combineert Béla Bartóks 44 Duo’s voor Twee Violen met Luciano Berio’s 34 Duetti per Due Violini. Bartóks miniatuurmeesterwerken hebben talloze jonge musici geïnspireerd en verrukt. Hoewel ze voor kinderen geschreven zijn, zijn deze duo’s verre van kinderlijk: originele harmonieën, opvallende dissonanten en levendige ritmes worden gebruikt om muziek met emotionele diepgang te creëren, sommige diep tragisch, andere fel, lyrisch, wild of vurig. Weinig werken vangen de vitaliteit van de volksmuziek zo levendig als deze. Net als Bartók componeerde Berio zijn ‘Duetti’ als lesstukken, waarbij hij elk van de 34 duo’s opdroeg aan een vriend, collega of componist, te beginnen met Béla, een eerbetoon aan Bartók. De stukken bieden een caleidoscoop van stijlen, die Berios persoonlijke banden met de aan hen opgedragen stukken weerspiegelen.
Recensie Opus Klassiek: https://www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-aw/berio03.htm
Recensie The Strad: https://www.thestrad.com/playing-hub/exploring-the-didactic-works-for-two-violins-by-bartok-and-berio/19493.article
You Tube links:
• G. Gershwin, Summertime (Grachtenfestival 2016, met Omri Epstein)
• You-Tube Channel Compris Artist Management: Mathieu van Bellen