Volksmuziek Plus

Karin Strobos, Hanna Shybayeva, Julia Tom

Drie musici bundelen hun krachten in een opvallend ensemble

Alle drie musici hebben een schitterende solocarrière, en toch willen Karin, Julia en Hanna als trio ook graag andere facetten van hun vakmanschap aan het publiek tonen. Dit concert brengt een aangename diversiteit in zowel repertoire als bezetting. In het programma staan volksmuziek en volksvertellingen centraal. De musici brengen het publiek heel dicht bij de oorspronkelijke, volkse bronnen van de muziek. Het trio weet het programma met verve aan elkaar te praten. Laat u meenemen in de fascinerende wereld van het lied en de volksvertellingen.

Programma:
werken van o.m. Bartok, Berio, De Falla, Janáçek en Schumann

Karin Strobos kreeg in 2011 de kans in te vallen als Octavian in Der Rosenkavalier van R. Strauss bij De Nationale Opera onder de baton van Sir Simon Rattle. Haar succesvolle optreden oogstte lovende kritieken en creëerde de start van een wervelende internationale carrière. Andere rollen bij DNO waren in o.m. La Traviata en Armide. Karin heeft een vast contract bij het Aalto-Musiktheater in Essen. Hier vertolkt ze regelmatig rollen als Cherubino, Zerlina, Idamante en Dorabella. Ze zong bij Opera Zuid, Nederlandse Reisopera en treedt veelvuldig op als soliste bij alle Nederlandse, en ook Belgische orkesten. Kamermuziek maakt Karin veel en graag, in diverse combinatie, o.m. met Daria van den Bercken en Felicia van den End en met het Cello8ctet Amsterdam. In seizoen 2017-18 toert ze door Nederland met pianist Thomas Beijer en acteur Sieger Sloot met ‘Die Schöne Magalone’ van J. Brahms. Bij concoursen behaalde Karin diverse prijzen waaronder het Internationale Zangconcours in Mâcon (Frankrijk); bij de concertserie `Het Debuut` ontving zij met Daria van den Berken en Felicia van den End de publieksprijs.

De Amerikaanse celliste Julia Tom studeerde aan de Juilliard School of Music in New York en voltooide tegelijkertijd een bacheloropleiding in de Engelse Literatuur aan Harvard University. Daarna vervolgde zij haar studie bij Frans Helmerson en Ralph Kirshbaum, en volgde masterclasses bij Yo-Yo Ma, Steven Isserlis, Anner Bijlsma, David Geringas en Bernard Greenhouse. Julia Tom nam met succes deel aan verscheidene concoursen; ze was o.m. finaliste in het ARD-Wettbewerb in München. Zij maakte deel uit van het Verano String Quartet en het Oberon Trio en was eerste solocellist van de Bremer Philharmoniker. Sinds 2010 is Julia Tom lid van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2017 ontving zij de Prix de Salon, een prijs die de zakelijke kring van het Koninklijk Concertgebouworkest jaarlijks aan een orkestlid toekent.

Hanna Shybayeva, geboren in Minsk, is sinds 2008 lid van het New European Ensemble, dat wordt gezien als een van de meest innovatieve ensembles voor nieuwe muziek. Samen met het Ysaÿe Strijktrio heeft zij een kamermuziek project opgezet ‘Symfonie in de Kamer’, dat zich concentreert op de historische kamermuziekbewerkingen van symfonische werken. Zij won vele prijzen op internationale concoursen en treedt regelmatig op in internationale festivals, in solorecitals en met orkesten in Europa, Rusland, en de VS en Canada. In Nederland trad zij o.m. op tijdens de jaarlijkse Prinsengracht Concerten & Festival in Amsterdam, in Vredenburg (Utrecht), Concertgebouw De Vereeniging (Nijmegen) en in het Concertgebouw. Hanna maakte 3 solo-CD’s. Haar album ‘Sounds of War’ samen met violiste Maria Milstein werd gekozen als het beste klassieke album van 2015 en won een Edison Klassiek 2015. Haar laatste soloalbum ‘Let’s Dance!’ is een live-opname met werken van Scarlatti, Couperin, Chopin, Debussy, Gershwin en Kapustin.