ANIMATO KWARTET

Inga Våga Gaustad, viool
Tim Brackman, viool
Elisa Karen Tavenier, altviool
Pieter de Koe, cello

Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als het meest veelbelovende jonge strijkkwartet in Nederland. Het kwartet staat bekend om haar intense en krachtige spel, en grote podiumuitstraling. In hun programma’s combineren de vier musici zowel klassieke werken uit het strijkkwartetrepertoire als, soms speciaal voor hen gemaakte, hedendaagse composities.

In 2023 ontving het Animato de prestigieuze Kersjes Prijs ter waarde van € 50.000, de belangrijkste Nederlandse ‘staatsprijs’ voor kamermuziek talent! Uit het jury rapport: “Vier spelers, die elk hun individuele expressie behouden en gebruiken, hebben een gelaagd en intens spel ontwikkeld als een kwartet met een breed kleurenpalet”.

Het kwartet is in Nederland op zowel grote als kleine podia te beluisteren, o.m. in het Amsterdamse Concertgebouw, Utrecht/TivoliVredenburg, Den Haag/Diligentia, Muziekgebouw Eindhoven en de Rotterdamse Doelen. Het Animato nam zowel deel aan de Strijkkwartet Biënnale 2020 en 2024 in Amsterdam.

In het buitenland speelde het kwartet op prestigieuze podia, zoals in de kamermuziekserie van het Gewandhaus Leipzig, in de Philharmonie van Parijs en in de Luxemburg Philharmonie.

Het Animato was te zien op vele internationale festivals in Nederland zoals het Utrecht International Chamber Music Festival, het Stift Music Festival en de Strijkkwartetbiennale Amsterdam. Buiten Nederland speelde het kwartet op festivals in Portugal, Duitsland,  Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en Frankrijk.

Na een tournee langs dertien grote zalen in Nederland ontving het Animato Kwartet in juni 2022 de publieksprijs van Dutch Classical Talent 2022!  De jury: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”.

Verdere prijzen: In 2022 tijdens de 9e International Joseph Joachim Chamber Music Competition in Weimar ontving het kwartet de Speciale Prijs voor een buitengewoon getalenteerd ensemble. In hetzelfde jaar nam het Animato, op uitnodiging, deel aan de vooraanstaande Verbier Festival Academy en behoorde het kwartet tot de tien uitverkoren kwartetten om zich, gedurende vier rondes, te presenteren in de prestigieuze Banff International String Quartet Competition.

Met pianiste Hanna Shybayeva maakte het Animato Kwartet in 2020 en 2021 twee CD-opnames van Beethovens Pianoconcert nrs. 1 en 4 in een bewerking voor piano en strijkkwintet.

Enkele plannen voor de toekomst uitgelicht:

 • Geselecteerd door Festival Mecklenburg Vorpommern om zich in juni 2024 te presenteren in hun “Young rising Stars” programma.
 • Samenwerking met altviolist Nils Mönkemeijer  in strijkkwintetten van Mozart in Bremen.
 • Pianokwintetten met pianiste Hanna Shybayeva (Bartok en Schumann), met Thomas Beijer (Brahms) en met Hannes Minnaar (Dvorak)
 • Optreden in het Concertgebouw met klarinetkwintetten (Rihm en Brahms) met klarinettist Jelmer de Moed
 • Deelname aan educatief project voor jonge kinderen, met optredens in de Luxemburg Philharmonie

Het Animato Kwartet heeft het voorrecht te kunnen musiceren op prachtige instrumenten. Inga’s viool (Riccardo Antoniazzi) en Pieter’s cello (Joh. Th. Cuypers- Den Haag, 1775-’80) zijn in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Elisa Karen bespeelt een altviool van Daniel Royé, aangeschaft met steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Prijzen en laureaten:

 • 2023: Kersjesprijs 2023, aanmoedigingsprijs voor klassiek kamermuziektalent
 • 2023: Kammermusikpreis Kultur Gut Hasselberg / First prize and Audience prize
 • 2022: Banff Int. String Quartet Competition (Canada) / Christine & David Anderson Prize
 • 2022: 9th International Joseph Joachim Chamber Music Competition, Weimar /Special award for a particular talented ensemble
 • 2021: International Chamber Music Competition in Trondheim /Third prize and Special Jury prize
 • 2021: Dutch Classical Talent Award / Audience Prize /Tivoli Vredenburg
 • 2017: The Kersjes Foundation / laureate / String Quartet Grant / Concertgebouw Amsterdam
 • 2017:  Storioni Toonzaal Prize / laureate
 • 2014: Grachtenfestival Conservatory Competition / Laureate / Concertgebouw Amsterdam
 • 2014: Festival Campos do Jordão / Award for Artistic Excellence / Sala São Paulo

www.animatokwartet.nl