Noé Inui

viool

The final work on the program is Mr. Elo’s ‘Shape’ for 24 dancers set to the 2nd movement of Beethoven’s Symphony nr 9 and the 2nd and 3rd movement of the composer’s Violon Concerto in D, brilliantly performed by Noé Inui”. Review “Dutch Doubles” – New York Times

“Inui is a violinist of mesmerizing energy and tremendous talent, and his New York debut demonstrated the breadth of his playing. Szymanowski’s Nocturne and Tarentella provided a particularly explosive demonstration of his talent not only to impress audiences, but also to transport them into and beyond the music.” – Review The Strad

Noé Inui (Brussel 1985), Griekse moeder en Japanse vader, woont sinds 2006 in Düsseldorf. Op vierjarige leeftijd begon hij met vioollessen; hij studeerde af aan de conservatoria van Brussel, Parijs, Karlsruhe en Düsseldorf. Hij won eerste prijzen op internationale concoursen, zoals de speciale prijs voor jong talent van de Sibelius Competition/Helsinki 2005, de Louis Spohr Medal 2007 en Young Concert Artists/New York 2009.

Op de Verbier Festival Academy in 2012 ontving hij de felbegeerde topprijs, Prix Julius Bär, uitgereikt aan een musicus met uitzonderlijk talent; in 2013 maakte hij zijn debuut op het Verbier Festival. In 2020 selecteerde Het Concertgebouw Noé als een van hun “Classical Futures Europe Artists”.

Noé’s  Griekse en Japanse roots geven zijn optredens een unieke mix van extravert spel en technische precisie. Hij toert regelmatig naar Japan, zowel als solist als in recitals. In Tokyo/Suntory Hall voerde hij met de Japan Philharmonic zowel het Mendelssohn Concerto als het Tchaikovsky Concerto uit. Hij speelde als solist in de VS en vele Europese landen; werkte met dirigenten als Andrei Boreyko, Alexander Lazarev, Alexander Joel, Daniel Inbal, Paul Meyer, Dennis Russell Davies, Pablo Gonzalez, Ken-David Masur en Nikolai Alexeev. En met orkesten als Nationaal Orkest van België, Braunschweiger Staatsorchester, Bremerhaven Philharmonic Orchestra, Lithunanian State Orchestra, Stuttgarter Kammerorchester, Orquesta Ciudad de Granada, Athens State Symphony Orchestra, Tessaloniki State Symphony Orchestra.

In de Nationale Opera & Ballet/Amsterdam vertolkte Noé Beethovens Vioolconcert bij de voorstelling Shape van Het Nationale Ballet. De New York Times prees deze vertolking de hemel in met superlatieven als ‘brilliantly performed by Noé Inui’. Ook voerde hij Bernsteins vioolconcert ‘Serenade after Platos Symposium’ bij hetzelfde balletgezelschap uit, eveneens in de Nationale Opera & Ballet.

Als kamermusicus deelde Noé het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos en Martha Argerich. Hij maakt deel uit van het pianotrio Trio Bell’Arte; met de Griekse pianist Vassilis Varvaresos is hij als Duo Inui-Varvaresos in Nederland, België en Duitsland regelmatig te horen: in februari 2016 stond dit charismatische duo in een uitverkochte Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, waar zij het publiek wisten op te zwepen tot een uitzinnig enthousiasme.

Samen met Varvaresos, altist Daniel Palmizio en celliste Ella van Poucke vormt Noé tevens Pianokwartet Corneille, waarmee hij op alle grote podia in Nederland stond, zoals in Concertgebouw Amsterdam, Tivoli-Vredenburg-Utrecht, Musis Arnhem, Vereeniging Nijmegen, Muziekgebouw Eindhoven, Haarlen Philharmonie, Doelen Rotterdam en Diligentia, Den Haag.

Als solist treedt Noé op met gerenommeerde orkesten in Japan en in de meeste Europese landen, in zalen als Suntory Hall/Tokio, Beethovenhaus/Bonn, Konzerthaus Berlin, Tonhalle/Düsseldorf, Philharmonie/Köln, Gasteig/München, Megaron/Athene en Megaron/Tessaloniki en Palau de la Musica/Barcelona; in de YCA Series trad hij op in zalen in de VS, zoals New York/Merkin Hall, Washington/Kennedy Center en Boston/Isabella Stewart Gardner Museum.

Zowel de bekendere vioolconcerten alsook minder vaak gespeelde als het 2e Vioolconcert van Bartók, en vioolconcerten van Korngold, Milhaud, Weill en Hartmann staan op Noé’s repertoire.

Zijn spel combineert kracht en virtuositeit met emotie; ook door zijn podium présence is hij uitermate geliefd bij het publiek.

Noé nam zeven CD’s op, o.m. met pianisten Vassilis Varvaresos en Mario Häring en met zijn voormalige pianotrio Carlo van Neste. In november 2019 werd zijn album met alle solosonates voor viool van Eugène Ysaÿe uitgebracht en zowel in verschillende Europese steden als in Japan gelanceerd. In diverse toonaangevende dag- en vakbladen kreeg deze CD de maximale waardering, zoals een 10 in Luister, CD van de maand in The Strad en een nominatie van het toonaangevende Opus Klassiek.

Noé bespeelt een Tomasso Balestrieri (Mantua) uit 1764.

You-tube links:

• You-Tube Channel Compris Artist Management: Noé Inui and Vassilis Varvaresos
• You-Tube Channel Compris Artist Management: Noé Inui solo
• Website Noé Inui