Noé Inui

viool

The final work on the program is Mr. Elo’s ‘Shape’ for 24 dancers set to the 2nd movement of Beethoven’s Symphony nr 9 and the 2nd and 3rd movement of the composer’s Violon Concerto in D, brilliantly performed by Noé Inui”. Review “Dutch Doubles” – New York Times

“Inui is a violinist of mesmerizing energy and tremendous talent, and his New York debut demonstrated the breadth of his playing. Szymanowski’s Nocturne and Tarentella provided a particularly explosive demonstration of his talent not only to impress audiences, but also to transport them into and beyond the music.” – Review The Strad

Violist Noé Inui is een wereldburger pur sang. Zijn vader is Japans, zijn moeder Grieks, en hij werd in 1985 geboren in Brussel. Deze meertalige violist, hij spreekt 5 talen vloeiend, won eerste prijzen bij onder meer Young Concert Artists/New York, het Sibelius Concours in Helsinki (Young Talents’ Prize), de Special Prize for Young Artists van deelstaat Noordrijn-Westfalen en de topprijs Prix Julius Baer van de Verbier Festival Academy in Zwitserland, uitgereikt aan een exceptioneel getalenteerde musicus. Het Concertgebouw selecteerde Noé in 2020 als een van de ‘Classical Futures Europe Artists’.

Niet alleen met de bekendere vioolconcerti stond Noé als solist bij diverse orkesten in Europa, Azië en Amerika en op podia als Beethovenhaus/Bonn, Tonhalle/Düsseldorf, Philharmonie/Köln, Gasteig/München, Bozar/Brussel, Megaron/Athens, Palau de la Musica/Barcelona en Suntory Hall/Tokio; ook de minder vaak gehoorde concerten staan op zijn repertoire zoals die van Bartók, Korngold, Milhaud, Weill en Hartmann.

In het Amsterdamse Muziektheater vertolkte hij het Vioolconcert van Beethoven bij de voorstelling Shape (uit Dutch Doubles) van Het Nationale Ballet. De New York Times prees deze vertolking de hemel in met superlatieven als ‘brilliantly performed by Noé Inui’. In september 2018 voerde hij Bernsteins virtuoze vioolconcert ‘Serenade after Platos Symposium’ zeven keer uit bij hetzelfde balletgezelschap in De Nationale Opera & Ballet (Muziektheater).

Als kamermusicus deelde Noé het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos en Martha Argerich. Hij maakt deel uit van het pianotrio Trio Bell’Arte; met de Griekse pianist Vassilis Varvaresos is hij in Nederland en België zeer regelmatig te horen: in februari 2016 stond dit charismatische duo in een uitverkochte Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, waar zij het publiek wisten op te zwepen tot een uitzinnig enthousiasme.

Samen met Vassilis Varvaresos, altist Georgy Kovalev en celliste Ella van Poucke vormt Noé tevens Pianokwartet Corneille, dat in de seizoenen afgelopen en de komende seizoenen in de meeste grote zalen in Nederland te horen was en zal zijn (zoals Amsterdam/Concertgebouw, Rotterdam/De Doelen, Muziekgebouw/Eindhoven, Nijmegen/De Vereeniging, en Haarlem/Philharmonie). In juli 2018 stond dit kwartet in de serie Robeco Summer Nights, wederom in de Kleine Zaal van het Concertgebouw voor een uitverkochte en extatische zaal. April 2020 zal dit succesvolle kwartet wederom een optreden verzorgen, dit maal in de zondagochtend serie in het Concertgebouw, met een live-uitzending op Radio 4.

Noé heeft zeven cd’s op zijn naam staan, waaronder drie met zijn voormalige pianotrio Carlo van Neste. The First and the Last Romantic met Vassilis Varvaresos, uitgebracht bij het Nederlandse label Navis Classics, ontving zowel in Nederlandse als internationale vakbladen louter uitmuntende waarderingen. Een in Japan uitgebrachte cd met bekende en minder bekende werken van Fritz Kreisler verscheen in oktober 2017. In oktober 2019 verscheen bij ARS een CD met alle werken voor solo viool van Eugène Ysaÿe; op deze CD is bovendien een heuse wereldpremière te horen: Etude Poème op. 9, voor viool en piano. In diverse toonaangevende dag- en vakbladen kreeg deze CD de maximale waardering, zoals een 10 in Luister, CD van de maand in The Strad en een nominatie van het toonaangevende Opus Klassiek.

Noé bespeelt een Tomasso Balestrieri (Mantua) uit 1764.

You-tube links:

• You-Tube Channel Compris Artist Management: Noé Inui and Vassilis Varvaresos
• You-Tube Channel Compris Artist Management: Noé Inui solo
• Website Noé Inui