Hanna Shybayeva

piano

“….Shybayeva: vigorous and sensitive at the same time… “(De Leeuwarder Courant)
“…..-She brought the music to speak as only the really big artists can….”(Westdeutsche Zeitung)
“….Shybayeva holds one’s attention by the incredible beauty of her tone and phrasing… It might draw tears from some listeners… (American Record Guide)
“….Exceptionally forceful, imaginative in colouring and thoroughly convincing… “(Dagblad Trouw)

Hanna Shybayeva begon haar internationale carrière op elfjarige leeftijd en groeide door de jaren heen van “wonderkind” uit tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek vanwege haar muzikale en eigenzinnige interpretaties, haar energie en de rijkdom van haar kleurenpalet; de solistenrol geeft haar evenveel voldoening als een optreden als kamermuziekpartner.

Al op jonge leeftijd won Hanna vele prijzen bij internationale concoursen in Europa en de VS en had ze een drukke agenda met deelname aan festivals en het geven van solorecitals en concertoptredens met orkesten. Zo was Hanna te horen in Duitsland, Italië, Frankrijk, België, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de VS en Canada en trad ze o.a. op in de Robeco Summer Series in Concertgebouw Amsterdam, Yamaha Concert Series in New York en Duitsland, Beethoven Festival Bonn.

Hanna wordt regelmatig uitgenodigd op festivals als Festival Classique Den Haag, Oranjewoud Festival, International Chamber Music Festival Utrecht, Grachtenfestival Amsterdam, Arte Amanti België, Festival van Vlaanderen België, Festival 20/21 in Leuven, Festival Ticino Musica Italië, George Enescu Festival Boekarest, West Cork Chamber Music Festival, Sound Of Stockholm Festival, Barletta Piano Festival Italië, La Grange aux Pianos Frankrijk, New Music Week Shanghai, Forte Music Fest Almaty.

Sinds 2008 is Hanna lid van het New European Ensemble, dat algemeen wordt beschouwd als een van de meest innovatieve en dynamische ensembles voor nieuwe muziek. In het zelfde jaar begint Hanna een kamermuziekproject “Symfonie in de Kamer”, samen met het Ysaye Strijktrio, een project dat zich concentreert op bewerkingen van historische kamermuziek van symfonische werken.

Hanna had het voorrecht om nauw samen te werken met professoren als Dmitri Bashkirov, Ferenc Rados en Naum Grubert, die haar sterk beinvloedden in haar muzikale ontwikkeling. Bij professor Naum Grubert studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze haar diploma behaalde met de hoogste onderscheiding.

Hanna heeft een tiental goed ontvangen cd’s op haar naam staan, op labels als Philips-Universal, Etcetera en Brilliant Classics en Grand Piano, met o.m. de complete Etudes-Tableaux van S. Rachmaninov en werken van Schubert, Sjostakovitsj en Chopin en Toru Takemitsu. Het album ‘Sounds of War’ met violiste Maria Milstein werd door de NRC verkozen als een van de vijf beste klassieke album van 2015 en won in datzelfde jaar een Edison Klassiek in de categorie ‘Kamermuziek’

In 2016 bracht Hanna haar eerste LP uit die als live ‘direct-to-2-track’ analoog vinyl werd opgenomen in de legendarische Bauer Studios Ludwigsburg (Duitsland). Ze is de eerste klassieke musicus die deelnam aan de Studio Konzert Limited Edition vinyl serie van de Bauer Studios/NEUKLANG. Deze live concert opname bevat werken van Couperin, Scarlatti, Chopin, Debussy, Gershwin en Kapustin en werd door de pers een ‘niet te missen album’ genoemd. Hetzelfde programma is ook verkrijgbaar als cd-album, uitgegeven door ARS Production in 2017.

In 2019 begon Hanna een samenwerking met Naxos Music Group om de volledige pianoconcerten van L.van Beethoven op te nemen in de bewerking voor piano en strijkkwintet van Vinzenz Lachner. De eerste cd van dit project met pianoconcerten nrs. 3 & 4 werd opgenomen met het Utrecht String Quartet en Luis Cabrera (contrabas). Het tweede album bevat pianoconcert nr.1 en symfonie nr. 2 (gearrangeerd voor pianotrio door de componist zelf) en in de herfst van 2021 voltooide Hanna dit project met de uitgave van de derde CD met pianoconcerten nrs. 2 & 5. Deze laatste twee albums zijn opgenomen met Animato Kwartet en Bas Vliegenthart op contrabas.

Hanna is al vele jaren een toegewijd pedagoog en is als piano docent verbonden aan de Internationale Anton Rubinstein Academie in Düsseldorf (Duitsland)  en de Kalaidos Hochschule in Zürich (Zwitserland). Tevens is zij docent hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam (Nederland).

Sinds 2013 is Hanna als piano docent verbonden aan de Internationale Anton Rubinstein Academie in Düsseldorf (Duitsland) / Kalaidos Hochschule (Swiss) en sinds november 2021 is zij verbonden als docent hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

You-Tube linkjes:

• You-Tube Channel Compris Artist Management: Hanna Shybayeva

www.hannashybayeva.com