Hanna Shybayeva

piano

“….Shybayeva: vigorous and sensitive at the same time… “(De Leeuwarder Courant)
“…..-She brought the music to speak as only the really big artists can….”(Westdeutsche Zeitung)
“….Shybayeva holds one’s attention by the incredible beauty of her tone and phrasing… It might draw tears from some listeners… (American Record Guide)
“….Exceptionally forceful, imaginative in colouring and thoroughly convincing… “(Dagblad Trouw)

De Nederlandse/Belarussische pianiste Hanna Shybayeva, geboren in 1979 in Minsk, begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. Door de jaren heen groeide Hanna van “wonderkind” uit tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek vanwege haar muzikale en eigenzinnige interpretaties, haar energie en de rijkdom van haar kleurenpalet; de solistenrol geeft haar evenveel voldoening als een optreden als kamermuziekpartner.

In 1999 kwam Hanna naar Nederland en vervolgde zij haar studie bij Naum Grubert aan het Kon. Conservatorium in Den Haag, waar zij in 2005 haar Master of Music behaalde, met de hoogste onderscheiding. Zij won diverse prijzen op internationale concoursen, waaronder in 2001 in Nederland beide topprijzen van de YPF National Piano Competition, waardoor zij als soliste met het NedPho in het Concertgebouw haar opwachting maakte.

Hanna had het voorrecht om nauw samen te werken met professoren als Dimitri Bashkirov en Ferenc Rados iets wat een diepe invloed heeft gehad op haar ontwikkeling als musicus en pianiste.

Hanna treedt behalve in Nederland ook regelmatig op in het buitenland zoals in Italië, Duitsland, België, Zweden, Engeland, Ierland, de VS en Canada; zij was en is te zien op festivals zoals New Music Week Shanghai, George Enescu Festival Bucharest, Gaudeamus Week Netherlands, Festival Classique Den Haag, West Cork Chamber Music Festival, International Chamber Music Festival Utrecht, Gergiev Festival Rotterdam, Arte Amanti Belgium, Forte Music Fest Almaty, Grachtenfestival Amsterdam, Sound Of Stockholm Festival, Festival Ticino Musica Italy, Festival van Vlaanderen Belgium, Calgary Mountain View Festival.

Sinds 2008 is Hanna lid van het New European Ensemble, dat wordt beschouwd als een van de meest innovatieve en dynamische ensembles voor nieuwe muziek. In het zelfde jaar begint Hanna een kamermuziek project “Symfonie in de Kamer”, samen met het Ysaye Strijktrio, een project dat zich concentreert op bewerkingen van historische kamermuziek van symfonische werken.

Sterk beïnvloed en geïnspireerd door andere genres zoals moderne en jazzmuziek vormde Hanna in 2014 een duo met de Italiaanse jazzpianist en componist Gianluca di Ienno. Met “Pianologues” laten zij zich inspireren door modern, klassiek en jazzrepertoire en steken dat door middel van improvisatie in een nieuw jasje.

Hanna heeft een tiental goed ontvangen cd’s op haar naam staan, op labels als Philips-Universal, Etcetera en Brilliant Classics, met o.m. de complete Etudes-Tableaux van S. Rachmaninov en werken van Schubert, Sjostakovitsj en Chopin. Het album ‘Sounds of War’ – met violiste Maria Milstein werd door de NRC verkozen als een van de vijf beste klassieke album van 2015 en won in datzelfde jaar een Edison Klassiek in de categorie ‘Kamermuziek’.

Haar solo album ‘Let’s Dance!’ is een live-opname met werken van Scarlatti, Couperin, Chopin, Debussy, Gershwin en Kapustin. Het album verscheen in november 2016 op een LP in samenwerking met de Bauer Studio’s Ludwigsburg/Neue Klang (Duitsland) en werd in de pers aanbevolen als ‘een album om niet te missen’. Het album verscheen in 2017 op cd bij ARS Production.

In 2019 begon Hanna een samenwerking met Naxos Music Group om de volledige pianoconcerten van Ludwig van Beethoven op te nemen in de kamermuziekbewerking van Vinzenz Lachner. De eerste cd van dit project met de pianoconcerti nrs. 3 en 4 werd samen met het Utrecht String Quartet en Luis Cabrera (contrabas) opgenomen en uitgebracht in november 2019.

Op het tweede album staan pianoconcerto nr.1 en simfonie nr. 2  (gearrangeerd voor pianotrio door de componist zelf). Deze cd is opgenomen met het Animato Kwartet en bassist Bas Vliegenthart. Dit Beethoven-project is inmiddels afgerond met de uitgave van de derde cd met concerti nrs. 2 en 5, in dezelfde bezetting.

Sinds 2013 is Hanna als piano docent verbonden aan de Internationale Anton Rubinstein Academie in Düsseldorf (Duitsland) / Kalaidos Hochschule (Swiss) en sinds november 2021 is zij verbonden als docent hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

You-Tube linkjes:

• You-Tube Channel Compris Artist Management: Hanna Shybayeva

www.hannashybayeva.com