Hanna Shybayeva

piano

“….Shybayeva: vigorous and sensitive at the same time… “(De Leeuwarder Courant)
“…..-She brought the music to speak as only the really big artists can….”(Westdeutsche Zeitung)
“….Shybayeva holds one’s attention by the incredible beauty of her tone and phrasing… It might draw tears from some listeners… (American Record Guide)
“….Exceptionally forceful, imaginative in colouring and thoroughly convincing… “(Dagblad Trouw)

De Nederlandse/Wit-Russische pianiste Hanna Shybayeva, geboren in 1979 in Minsk, begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. Door de jaren heen groeide Hanna van “wonderkind” uit tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek vanwege haar muzikale en eigenzinnige interpretaties, haar energie en de rijkdom van haar kleurenpalet; de solistenrol geeft haar evenveel voldoening als haar optreden als kamermuziekpartner.

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor haar verdere muzikale ontwikkeling verliet Hanna op 18-jarige leeftijd haar geboorteland. In 1999 kwam zij naar Nederland en vervolgde zij haar studie bij Naum Grubert aan het Kon. Conservatorium in Den Haag, waar zij in 2005 haar Master of Music behaalde, met de hoogste onderscheiding. Zij won diverse prijzen op internationale con-coursen, waaronder in 2001 in Nederland beide topprijzen van de YPF National Piano Competition, waar-door zij als soliste met het NedPho in het Concertgebouw haar opwachting maakte.

Zij ontving beurzen van Unesco/New Names (Moskou), G. Soros Foundation, de Spivakov Foundation, de Yuri Egorov Stichting (Amsterdam), Yamaha Music Europe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hanna treedt regelmatig op in landen als Italië, Duitsland, Zweden, Engeland, Ierland, de VS en Canada. In Nederland was zij o.m. te horen op het Prinsengracht Festival en in talloze zalen als Tivoli/Vredenburg en de Vereeniging in Nijmegen.

Sinds 2008 is Hanna lid van het New European Ensemble; dit ensemble, wordt beschouwd als een van de meest innovatieve en dynamische ensembles voor nieuwe muziek. Sterk beïnvloed en geïnspireerd door andere genres zoals moderne en jazzmuziek vormde Hanna in 2014 een duo met de Italiaanse jazzpianist en componist Gianluca di Ienno. Met “Pianologues” laten zij zich inspireren door modern, klassiek en jazzrepertoire en steken dat door improvisatie in een nieuw jasje.

Hanna heeft een tiental goed ontvangen CD’s op haar naam staan, op labels als Philips-Universal, Etcetera en Brilliant Classics, met o.m. de complete Etudes-Tableaux van S. Rachmaninov en werken van Schubert, Shos-takovitsj en Chopin. Het album ‘Sounds of War’ – met violiste Maria Milstein – ontving louter 5* recensies, werd door de NRC verkozen als een van de 5 beste klassieke album van 2015 en won een Edison Klassiek 2015 in de categorie ‘Kamermuziek’. Haar laatste solo album ‘Let’s Dance!’ is een live-opname met werken van Scarlatti, Couperin, Chopin, Debussy, Gershwin en Kapustin. Het album opgenomen in de beroemde Bauer Studios in Ludwigsburg, verscheen in 2016 op vinyl en in 2017 op CD bij ARS Production. Sinds 2013 is Hanna als pianodocent verbonden aan de Internationale Anton Rubinstein Academie in Düssel-dorf/Conservatorio Giacomo Puccini La Spezia (Italie).

You-Tube linkjes:

• You-Tube Channel Compris Artist Management: Hanna Shybayeva

www.hannashybayeva.com