Vassilis Varvaresos

piano

“Varvaresos not only has a natural yet finely honed technique, it springs as one with the wide scope of profound musicianship. Varvaresos engaged his audience with a performance that sizzled from start to finish.” – New York Concert Review

 “….If Varvaresos suggested Van Cliburn reborn – given those colossally long, fleet fingers – his Liszt reminded us of the demonism we associate with Gyorgy Cziffra….”.

“……During this performance, as we were witnessing the maelstrom whirling of nimble hands and fleet fingers of Mr. Varvaresos and being mesmerized by the eddy of colourful emotions, we couldn’t help making mental comparisons to pianists like Ashkenazy, Von Cliburn, and even Horowitz. However, at the end of the recital we had to conclude that Varvaresos was eminently successful in cultivating his own impressive artistic persona….´.  Peninsula Reviews October ‘15

De Griekse pianist Vassilis Varvaresos (1983, Tessaloníki) was in 1998 de jongste winnende pianist ooit van Young Concert Artists/New York, waarna zijn recitaldebuut in New York en Washington lovend werden ontvangen. De kop van de Washington Post noemde Vassilis een “Young Master on the Rise”. Deze felbegeerde eerste prijs werd daarna gevolgd door diverse internationale prijzen; hij is laureaat van de Enescu Competition 2014 in Boekarest en de Monte Carlo Piano Masters 2015.

Door de jaren heen trad Vassilis op in solorecitals in Tonhalle/Zürich, Megaron/Athene en Musikverein/Wenen en was hij meerdere malen te horen in het prestigieuze Salle Gaveau in Parijs.
Vassilis is regelmatig te gast op festivals als Chopin Festival/Nohant, Festival des Arcs, Lisztomanias/Chateauroux, Sommets Musicaux de Gstaad, Enescu Festival, Festival du Classique au Vert in Parijs, het SenLiszt Festival van de Gyorgy Cziffra Foundation, het Piano Festival van Sainte-Ursanne, Correspondences des Arts in Braine, SelLiszt Festival van de Gyorgy Cziffra Foundation, het Bodrum Music Festival, het Istanbul Festival en het Athens Festival.

Eerder in 2022 trad Vassilis op in Athens Megaron Hall voor een benefietconcert voor Oekraïne samen met violist Leonidas Kavakos.

Recente concertoptredens omvatten een samenwerking met Christoph Eschenbach -onder wiens leiding hij Beethovens 5e pianoconcert uitvoerde met het Athens State Symphony Orchestra,  Rachmaninovs 3e Pianoconcert in Megaron/Thessaloniki en in Timisoara/Rumania; beide Mendelssohns Pianoconcerti met het Orchestre International de Genève onder Lucie Leguay, 2e pianoconcert van Prokovjef in het Theater van Herodes Atticus op het Epidaurusfestival van Athene; Chopins 2e pianoconcert met het Orchestre de Normandie, Tsjaikovski’s 1e pianoconcert met het Freiburger Symphonieorchester, Beethovens 4e en 5e pianoconcerten met het Thessaloniki State Symphony Orchestra, Prokovjefs 2e pianoconcert met de Bilkentsymfonie, Prokofjevs 4e pianoconcert met het Kamerorkest van Sint-Petersburg en Ravels concert voor de linkerhand met de Bremerhaven Philharmonie. Vassilis werkte met dirigenten als Christoph Eschenbach,  Alexander Shelley, Justus Frantz, Ovidiu Marinescu, Dionysis Grammenos, Lucie Leguay, Alexander Bloch en Vassilis Christopoulos.

Vassilis is ook een fervent kamermusicus en trad in die hoedanigheid op in o.m. Bozar in Brussel, het Concertgebouw in Amsterdam, Diligentia in Den Haag en Gasteig in München. Zijn vaste kamermuziekpartners zijn vooraanstaande Franse musici als Ophelie Gaillard, Michel Dalberto, Yan Levionnois, Henri Demarquette en Nicolas Dautricourt, evenals violist Noé Inui en cellisten Ivan Karizna, Ella van Poucke en Anastasia Kobekina.

Vassilis is een vast lid van Piano Quartet Corneille (met Noé Inui, Daniel Palmizio en Ella van Poucke) waarmee bij op de meeste grote podia van Nederland stond zoals Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Haarlem, Muzis Arnhem, Vereeniging Nijmegen, Muziekgebouw Eindhoven, Rotterdam-Doelen en Diligentia,Den Haag

Sinds zijn Amerikaanse debuut, op 15-jarige leeftijd, gaf Vassilis recitals op prestigieuze podia in New York zoals in Carnegie Hall, Merkin Hall en Morgan Library; in Washington trad hij op in o.m. Kennedy Center. Maart 2012 markeerde zijn eerste solorecital in Carnegie Hall, waarna hij door president Obama werd uitgenodigd om op te treden in het Witte Huis.

Vassilis Varvaresos vertegenwoordigde Griekenland samen met het Athens State Symphony Orchestra op de Olympische Spelen van 2008 in Peking en is door de Vereniging van Muziekrecensenten van Griekenland uitgeroepen tot “Most Promising Young Greek Artist”; hij is een vaste solist op alle grote podia van zijn thuisland.

Op Juilliard, waar Vassilis studeerde bij Jerome Lowenthal, Yoheved Kaplinsky en Robert MacDonald, behaalde hij een bachelor, masters en Doctor of Musical Arts. Aan het Conservatoire Nationale et Superieur de Musique et de Danse in Parijs studeerde hij bij Michel Dalberto voor het prestigieuze Diplôme d ‘Artiste-Interprète.

Vassilis’ soloalbum “V for Valse”, met werken van Liszt, Skrjabin, Schumann en Ravel verscheen in 2018 bij Aparte Records in Frankrijk en wekte uitzonderlijk veel enthousiasme op in toonaangevende dag- en vakbladen. Eveneens maakte Vassilis CD’s met celliste Ophélie Gaillard, cellist Ivan Karizna, violist Noé Inui (Strauss en Schumann Sonates) en een ‘Winterreise’ met bariton Dimitris Tiliakos.

Naast zijn optredens componeerde Vassilis muziek voor diverse films en verschillende televisieseries en schreef hij een boek “Departure From the Functionality of Syntax”, dat werd bekroond met de Scholastic Distinction Award op de Juilliard School.

Vassilis is aangesteld als docent aan de conservatoria van Athene en Tessaloniki.

You Tube links:
You-Tube Channel Compris Artist Management: Vassilis Varvaresos

Website Vassilis Varvaresos