De vier musici van dit pianokwartet zijn allen prijswinnaars bij belangrijke internationale concoursen en traden op in de belangrijkste zalen over de gehele wereld. Violist Noé Inui werd in 2020 geselecteerd als ‘Classical Futures Europe Artist’. Als Pianokwartet Corneille zijn zij regelmatig te gast in zalen als Het Concertgebouw, De Doelen, Muziekgebouw Eindhoven en Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.
Violist Noé Inui is een wereldburger pur sang. Zijn vader is Japans, zijn moeder Grieks, en hij werd in Brussel geboren. Hij rondde zijn studies af in Parijs, Karlsruhe en in de stad waar hij nog steeds woont, Düsseldorf. Onder de diverse prijzen die Noé op zijn naam schreef waren de topprijs Prix Julius Baer van de Verbier Festival Academy (2012) in Zwitserland, “uitgereikt aan een exceptioneel getalenteerde musicus”, de 1e prijs bij Young Concert Artists/New York (2009) en de Young Talents’ Prize bij het Sibelius Concours in Helsinki (2005). Noé treedt regelmatig op als solist met orkesten in Japan, Duitsland, België en Nederland en was te horen in vele vooraanstaande zalen in Europa, VS en Japan. Als kamermusicus deelde hij het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos en Martha Argerich. Samen met pianist Vassilis Varvaresos maakte hij in 2016 zijn debuut in het Amsterdamse Concertgebouw. Inui heeft 5 CD’s op zijn naam staan, waaronder een met Varvaresos. In 2020 kwam zijn eerste, alom bejubelde, solo-CD uit, met daarop alle solosonates van Eugène Ysaÿe.
De Italiaanse altviolist Daniel Palmizio wordt gezien als een van de meest gerenommeerde altviolisten van zijn generatie; hij is prijswinnaar van verschillende internationale concoursen. Zijn optredens vinden plaats in Europa en Azië, zowel als solist als kamermusicus. In 2016 debuteerde hij als dirigent bij het Hongaars Radio Orkest met Mozarts Sinfonia Concertante en Beethovens Vierde symfonie. Als kamermusicus trad hij o.m. op in de Londense Wigmore Hall, Purcell Room. Recente hoogtepunten waren kamermuziekconcerten met pianiste Beatrice Rana en uitvoeringen van Daniel Palmizio’s eigen bewerking van Schumanns Celloconcert tijdens een tournee in China. Hij bracht verschillende cd’s uit, zoals de volledige opnames voor altviool en piano van zowel Bach als Brahms en het altvioolconcert van Bartók met de Filarmonica Rossini. Daniel Palmizio bespeelt een Testore altviool uit de collectie van de Accademia Chigiana in Siena.
De Nederlandse celliste Ella van Poucke is een van de belangrijkste cellisten van haar generatie. Na haar studie aan de Kronberg Academy bij Frans Helmerson rondde ze deze in 2017 af aan de Chapelle Musicale Reine Elisabeth bij Gary Hoffman. In 2017 was Ella Young Artist in Residence tijdens de NJO Muziekzomer en won in hetzelfde jaar de Grachtenfestivalprijs 2017, waardoor zij in 2018 ‘Artist in Residence’ van dit jaarlijkse festival was. Ella is o.m. winnaar van het International Isang Yun Cello Concours 2015, en ontving de Prix Nicolas Firmenich 2013. Ella speelde in alle toonaangevende zalen van Nederland en is ook regelmatig in diverse Europese zalen te beluisteren. Ook als soliste met orkesten maakt zij furore. Voorts trad zij op met het NedPho, het Noord Nederlands Orkest en maakte in 2021 een CD opname van Schumann Cello Concert met het Phion.
De Griekse meesterpianist Vassilis Varvaresos was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Daarna vielen hem nog diverse internationale prijzen ten deel, zoals bij het Enescu-concours in 2014 in Boekarest en de Monte Carlo Piano Masters in 2015. Hij rondde zijn studies af aan de befaamde Juilliard School/New York en aan het CNSM in Parijs. Als recitalist is Vassilis veelvuldig te horen in diverse Europese landen en toerde hij door Japan en de VS met violist Noé Inui. Behalve als kamermusicus treedt Vassilis ook regelmatig op als solist met orkesten. Hij speelde solorecitals in zalen als Tonhalle/Zürich, de Wiener Musikverein en het Parijse Salle Gaveau. Vassilis heeft 5 CD’s op zijn naam staan, waaronder een met violist Noé Inui; zijn vierde CD (getiteld ‘Valses’) kwam in 2019 uit en kreeg uitmuntende kritieken.
Beluister: Zondagochtendconcert Radio 4 vanuit een leeg Concertgebouw, 28 november 2021
You Tube-Kanaal Compris AM, Pianokwartet Corneille
Uit Recensie van Wenneke Savenije, concert Kortenhoef 18/11/21:
Over Faurés Pianokwartet nr. 1 in c op 15 (1879):
“…in dit werk geen overtrokken romantische heroïek, geen frivoliteit of academische intellectualiteit, maar wel een fascinerende versmelting van energie en lyriek, die Pianokwartet Corneille tijdens het zangerige openingsdeel in een onweerstaanbare flow tot uitdrukking bracht.
Ook tijdens het vrolijke perpetuum mobile-achtige Scherzo, het gepassioneerd zingende Adagio en het gracieuze lijnenspel van het Allegro molto bleef het genuanceerde en flexibele samenspel van de getalenteerde musici samenvloeien tot hartverwarmende ‘conversaties’ in klank.
Covid of niet, het inspirerende spel van het Pianokwartet Corneille is een muzikale troost voor het heden en een grote belofte voor de toekomst. Deze jonge musici, die ook als solist al hun sporen hebben verdiend, zullen ook internationaal nog vaak van zich laten horen.”